Bid-rigging kan ernstige problemen opleveren bij inkoopveilingen.

 

EE&MC heeft effectieve statistische hulpmiddelen ontwikkeld die ontworpen zijn om bid-rigging te detecteren en zijn afgestemd op de individuele behoeften van de klant. Deze instrumenten dienen als afschrikmiddel voor toekomstige collusie, waardoor de prijzen worden verlaagd en de efficiëntie in de relevante industrie wordt verbeterd.

 

Deze modellen zijn in overeenstemming met recente academische literatuur en hebben bewezen een accurate weergave te zijn van de onderliggende biedstrategieën. Deze modellen omvatten een regressie op de identiteit van de laagste bieder, een andere regressie op de rangorde van alle bieders en statistische modellen die testen op structurele breuken en variantieschermen. Deze econometrische technieken kunnen soms rekenintensief zijn. Ze worden door EE&MC geprogrammeerd in standaard statistische software.

 

EE&MC heeft met succes bid rigging-detectietools geïmplementeerd voor eerdere klanten door programmeercode rechtstreeks in client-SAP-systemen te integreren om als een intern waarschuwingssysteem voor heimelijke biedingen te fungeren.