De definitie van het relevante product en de geografische markt is belangrijk voor een vrijstelling. Om een ​​relevante markt te definiëren, gebruikt de Europese Commissie een methodologie die is gebaseerd op de European School of Thought.

 

Het doel van marktdefinitie is om de sectoren te identificeren waarin concurrentie plaatsvindt. De Europese Commissie past specifieke kwantitatieve analysemethoden toe, zoals de hypothetische monopolistische test. Om alle redelijkerwijs beschikbare alternatieve producten te identificeren, onderzoekt deze test de reactie van de consument op een hypothetische stijging van de marktprijs van het product van een bedrijf met 5% -10%. Als vervanging voldoende blijkt te zijn om de prijsstijging onrendabel te maken vanwege het resulterende omzetverlies, zullen extra substituten en geografische gebieden worden opgenomen in de relevante markt. Dit gebeurt totdat de reeks producten en geografische gebieden zodanig is dat een kleine, permanente stijging van de relatieve prijzen winstgevend zou zijn.

 

De kennisgeving van de Europese Commissie om de relevante markt te definiëren, biedt hierover volledige informatie. EE&MC heeft zowel uitgebreide ervaring in marktdefinitie als moderne analytische hulpmiddelen zoals conjunct-analyse, om marktdefinities te bieden in overeenstemming met de kennisgeving van de Commissie.

Application of econometric methods for the definition of the relevant market
Announcement of the EU Commission for defining the relevant market